Βοτανοθεραπεία

Βοτανοθεραπεία

Πρόκειται για τη χρήση των βοτάνων για θεραπευτικούς σκοπούς

Το βότανο δρα ολιστικά, καθώς κάθε μέρος του φυτού μπορεί να διαθέτει διαφορετικές θεραπευτικές ιδιότητες, βοηθώντας έτσι στην ομοιόσταση του οργανισμού. Η συνέργεια των διαφόρων ουσιών μέσα στο ίδιο το φυτό είναι που κάνει την βοτανοθεραπεία ακόμα πιο αποτελεσματική, χωρίς να επιφέρει τις παρενέργειες των χημικών φαρμάκων.

Έγχυμα:

παρασκευάζεται από τα τμήματα του βοτάνου που φυτρώνουν πάνω από το έδαφος, όπως φύλλα και άνθη. Ποτίζουμε το ξερό ή φρέσκο βότανο με βραστό νερό και το αφήνουμε για 10 λεπτά σκεπασμένο, ώστε να μην εξατμιστούν τα ευεργετικά του αιθέρια έλαια.

Αφέψημα:

παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας τα ξυλώδη τμήματα του φυτού, όπως οι ρίζες, ο καρπός και ο φλοιός. Αφήνουμε το βότανο να βράσει στο νερό για 10-15 λεπτά σκεπασμένο, και σουρώνουμε στο φλιτζάνι μας.

Κάψουλες:

περιέχουν τη σκόνη που προκύπτει από την κονιορτοποίηση του αποξηραμένου και θρυμματισμένου βοτάνου. Πρόκειται για έναν εναλλακτικό και απλό τρόπο λήψης πολλών βοτάνων.

Βάμμα:

παρασκευάζεται εμποτίζοντας φρέσκο ή αποξηραμένο βότανο σε πυκνό διάλυμα οινοπνεύματος. Το αφήνουμε να μουλιάσει σε καλά κλεισμένο δοχείο για 14 μέρες και κατόπιν πιέζουμε και φιλτράρουμε το υγρό. Ο ασθενής πίνει το βάμμα σε σταγόνες σύμφωνα με τις οδηγίες του βοτανοθεραπευτή του. Μπορείτε να τα βρείτε σε φαρμακεία που εξειδικεύονται στην παραγωγή τους.

Τα βάμματα, ωστόσο, είναι πολύ πιο δραστικά από τα ροφήματα, καθώς εμπεριέχουν συμπυκνωμένες όλες τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων, ενώ παράλληλα απορροφούνται καλύτερα από τον οργανισμό.

Τόσο στα αφεψήματα και τα εγχύματα όσο και στα βάμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερα από ένα βότανα, ανάλογα με την περίπτωση.