Οι Εμπνευστές μας

Οι Εμπνευστές μας

Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι

Ιδρυτής της Σατυανάντα Γιόγκα


Γεννήθηκε στην Αλμόρα στους πρόποδες των Ιμαλαίων, το 1923. Από πολύ νεαρή ηλικία είχε ασυνήθιστες πνευματικές εμπειρίες, και όταν ενηλικιώθηκε άφησε την οικογένειά του σε αναζήτηση του γκούρου του. Μετά από κάποιο διάστημα βρέθηκε στο Ρισικές όπου συνάντησε τον πνευματικό του διδάσκαλο Σουάμι Σιβανάντα, που τον μύησε στο τάγμα Ντασνάμι της Σανυάσα, το 1943. Αφού έζησε δώδεκα χρόνια κοντά του, τελειοποιώντας κάθε πλευρά της πνευματικής ζωής, ταξίδεψε από σε άκρη σε άκρη όλη την Ινδία με κάποια διαστήματα απομόνωσης, διαμορφώνοντας και τελειοποιώντας τις γιογκικές τεχνικές που ένιωθε ότι μπορούσαν να ανακουφίσουν τα βάσανα της ανθρωπότητας.

Το 1963 ίδρυσε τη Διεθνή Αδελφότητα της Γιόγκα και 1963 την Ακαδημία Γιόγκα του Μπιχάρ, για να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους στο πνευματικό μονοπάτι. Στα επόμενα χρόνια ο Σουάμι Σατυανάντα ύψωσε τη σημαία της γιόγκα σε κάθε γωνιά του κόσμου, εδραίωσε τη Σχολή Γιόγκα του Μπιχάρ ως κορυφαίο ίδρυμα της γιόγκα και συνέγραψε περισσότερα από ογδόντα βιβλία πάνω στη γιόγκα, την τάντρα και την πνευματικότητα. Το 1968, έκανε εκτεταμένη παγκόσμια περιοδεία κάνοντας τις γιογκικές πρακτικές προσιτές σε άτομα κάθε πίστης, θρησκείας και εθνικότητας. Το 1984 ίδρυσε το Ίδρυμα Γιογκικών Ερευνών για την επιστημονική διερεύνηση της γιόγκα, καθώς και το Σιβανάντα Μαθ για την υποστήριξη των μη προνομιούχων στρωμάτων της κοινωνίας

Το 1988 απαρνήθηκε όλα όσα δημιούργησε και υιοθέτησε την κσέτρα σανυάσα, ζώντας ως ασκητής παραμχάμσα. Το 1989 του αποκαλύφτηκε η Ρίκια, όπου πήγε να ζήσει και όπου τέλεσε σε απομόνωση ανώτερες βεδικές ασκητικές πρακτικές. Εκεί δημιούργησε ένα άσραμ το οποίο καθοδήγησε ώστε να βοηθήσει τα φτωχά χωριά της γύρω περιοχής, και το 2007 ίδρυσε το Ρικια Πιτ που έφερε την αποστολή “υπηρέτησε, αγάπησε, δώσε”

Το Δεκεμβρίο του 2009 ο Σουάμι Σατυανάντα πέρασε στο Μάχα Σαμάντι, ένα γιογκικό επίτευγμα όπου το σώμα εγκαταλείπεται κατά βούληση, και η αποχωρούσα ψυχή ενώνεται με την οικουμενική συνειδητότητα.

Ίδρυσε το Σιβανάντα Μαθ, ένα φιλανθρωπικό οργανισμό που βοηθά χιλιάδες κατοίκους των χωριών της περιοχής να αποκτήσουν αυτάρκεια και καλύτερη ποιότητα ζωής

Σουάμι Νιραντζανάντα Σαρασουάτι

Διάδοχος του Σουάμι Σατυανάντα


Γεννήθηκε στη Ρατζναντγκάον της Ινδίας, το 1960. Σε ηλικία 4 ετών μπήκε στη Σχολή Γιόγκα του Μπιχάρ και μυήθηκε στη Ντασνάμι Σαννυάσα στην ηλικία των 10. Από το 1971 και για τα επόμενα 11 χρόνια ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο βοηθώντας στη δημιουργία κέντρων γιόγκα σε διάφορες χώρες.

Το 1983 του ζητήθηκε να επιστρέψει στην Ινδία και διορίστηκε Πρόεδρος της Σχολής Γιόγκα του Μπιχάρ. Κατά τη διάρκεια των 11 επόμενων ετών καθοδήγησε την εξέλιξη του Γκάνγκα Ντάρσαν, του Σιβανάντα Μαθ και του Ιδρύματος Γιογκικών Ερευνών. Το 1990 μυήθηκε ως Παραμαχάμσα και το 1993 χρίστηκε διάδοχος του Σουάμι Σατυανάντα. Κάτω από την καθοδήγησή του ιδρύθηκε το Μπιχάρ Γιόγκα Μπαράτι (Bihar Yoga Bharati) το 1994. Έχει συγγράψει πάνω από 20 βιβλία και διευθύνει εθνικά και παγκόσμια προγράμματα.

Τα τελευταία χρόνια ζει στο Μονγκύρ όπου αφιερώνει τον χρόνο του πλήρως ως γκούρου και πνευματικός δάσκαλος.

Είναι μια μαγνητική πηγή σοφίας σε κάθε πτυχή της φιλοσοφίας, της πρακτικής και του τρόπου ζωής της γιόγκα

Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι

Ιδρύτρια του Σατυανάντα Άσραμ


Μεγάλωσε και σπούδασε στην Αυστραλία. Το 1975, ακολουθώντας την πνευματική της αναζήτηση, ταξίδεψε στην Ινδία όπου γνώρισε τον Δάσκαλο της, τον Παραχάμσα Σατυανάντα. Έμεινε κοντά του για ένα διάστημα στη σχολή γιόγκα του Μπιχάρ, και αφού απέκτησε άριστο επίπεδο κατάρτισης στις πρακτικές και τη φιλοσοφία της γιόγκα, της ανέθεσε να διαδώσει τη γιόγκα στην Ελλάδα.

Από το 1977 ζει στην Ελλάδα και εργάζεται για να βελτιώσει και να βοηθήσει τους ανθρώπους μέσω της γιόγκα. Το 1984 δημιούργησε το Σατυανάντα Άσραμ, σωματείο μη κερδοσκοπικό, αναγνωρισμένο διεθνώς για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που παρέχει, αλλά και για το φιλανθρωπικό του έργο. Παράλληλα με το έργο της στην Ελλάδα, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο καθοδηγώντας προγράμματα σχετικά με τη γιόγκα. Της έχει αναγνωριστεί ο τίτλος της “Ειδήμονος στη Γιόγκα”, είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Αδελφότητας Γιόγκα και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Σατυανάντα Γιόγκα στην Αγγλία. Είναι επίσημος εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Μπιχάρ Γιόγκα Μπαράτι (Ινδία) και σύμβουλος πολλών οργανώσεων. Στη Σουάμιτζι οι άνθρωποι βρίσκουν βαθιά κατανόηση, καλοσύνη και έμπνευση.

Τα βιβλία της αποτελούν πηγή δύναμης και θετικής κατεύθυνσης για όλους όσους αναζητούν τον ενδότερο, αληθινό Εαυτό